iBeautyBox - Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása tavasszal

  Kezdőlap/Blog/Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása tavasszal

Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása tavasszal

Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása tavasszal

 

A tavasz közeledtével nem csak a melegebb hőmérséklet/hőérzet és több napsütés érkezik meg, javítva ezzel kedélyállapotunkon a hosszúnak tűnő komor tél után, hanem a szelesebb időjárás és a szélsőséges hőmérséklet- változás is. Tavasszal bőrünket ugyanúgy igénybe veszi a napsütés, a szél, az eső és akár még a hó is. Így ebben az évszakban fő feladatunk, hogy a szélsőséges időjáráshoz alakítsuk bőrápolási szokásainkat is.

 

Ebben az időszakban különösen igényli bőrünk a törődést és azt a későbbiekben meg is hálálja. A tavaszi bőrápolás azért is fontos, mert ebben az időszakban érdemes a bőrgyógyászati beavatkozásokat is elvégeztetni, elkerülve a nyári, intenzív, gyógyuló bőr számára megterhelő, erős UV-sugárzás káros hatásait, például pigmentfoltok, sebek, hegek kialakulását. Továbbá erre az időszakra tervezzük a bőrünk arctisztító kezeléseit is (a téli időszakban a faggyú jobban beszárad, veszít a bőr nedvességtartalmából, így nehezebben ürül) elkerülve, hogy a ki nem tisztított szennyeződések nyáron, visszafordíthatatlanul beleégjenek a bőrünkbe.

 

A tavaszi szél és erős napfény jelentősen csökkentik a bőr hidratáltságát, a dehidratált állapot pedig fokozhatja a bőr gyulladásra való hajlamát.  Összefoglaló néven tavaszi bőrgyulladásnak nevezzük a kedvezőtlen időjárási körülmények között (szél, napsütés, hó, eső) kialakult felszíni vízhiányos bőrtípusoknál kialakuló gyulladásokat. Az évszakok változásával együtt járó kozmetikai probléma lehet még a seborrheás dermatitisz (szeborreás gyulladás) is. Viszkető, hámló és időnként pirosas foltokban jelentkezik a bőrön. Leginkább ott szokott előfordulni, ahol aktív zsírsejteket találni a testen, jellemzően például az orrtőben vagy fejtetőn (korpa). Továbbá tavaszra már szervezetünk vitamin készlete is kimerült (amennyiben nem pótoltuk azt a tél folyamán) és a vitaminszegény táplálkozás hatásai is megfigyelhetők bőrünkön. 

 

A fentikre való tekintettel, így tavasszal legfőbb feladatunk a bőr regenerálása gyulladáscsökkentő, hidratáló, nyugtató, antioxidáns hatóanyagokat tartalmazó kezelésekkel. Illetve nem elhanyagolható része a bőrünk otthoni ápolása megfelelő minőségű termékekkel való folyamatos karbantartása is. Plusz egy feladatunk még tavasszal is a fényvédelem. Erről sem szabad megfeledkeznünk, használjunk bár fizikai vagy kémia fényvédőt, ha a nyár beköszöntével nyugodtan szeretnénk napfürdőzni.

 

Minden arckezelés, a bőr alapos letisztításával kezdődik, majd utána alapos bőrradírozást végzünk kémiai (gyenge hámoldó AHA, BHA vagy PHA-t tartalmazó savakkal) vagy enzimes (növényi fehérje bontó enzimet tartalmazó pl: papain-papayából, bromelain-ananászból, ficin-fügéből) vagy mechanikai (kemény, apró, dörzsölő szemcsét tartalmazó pl: magőrleményt, zabot, jojobagyöngyöket) peelinggel. A bőrradírozásra, azért van szükség, mert a megnövekedett, erősebb UV-sugárzás fokozza a hámképződést, így megvastagodhat a bőrfelszín, csökkentve a bőrlégzést, ami további problémákat okozhat. A peelingezéssel megszabadulhatunk pigmentfoltoktól, durva, egyenletlen bőrfelszíntől, szaru- és faggyú felhalmozódástól is, illetve a leradírozott bőrben a hatóanyagok jobban felszívódnak. A következő lépés a bőr tonizálása, frissítése és felkészítése, hogy a hatóanyagok jobb felszívódjanak.

 

Ha tisztító kezelést végzünk a következő lépés a bőr felpuhítása a comedok (mitesszer) és aknék (pattanás) könnyebb eltávolítása céljából. A bőr kellő felpuhítására használhatunk borogatást, arcgőzölést vagy thermo/melegítő maszkokat.  A comedok/aknék eltávolítása után a fertőtlenítés következik, mely elengedhetetlen része a kezelésnek, elkerülve a gyulladások kialakulását. Ezt követi a kézi vagy gépi hatóanyagbevitel bőrproblémának megfelelően.  Tisztító kezelésnél a cél a gyulladáscsökkentés és a faggyú mennyiségének szabályzása. Kényeztető kezeléseknél hidratálás, pro-ageing, ránctalanítás, lifting.  Gyulladáscsökkentők lehetnek pl: kövér porcsin kivonat, kamilla kivonat, Béta-glükán, nyugtatók pl: allantoin, panthenol vagy antioxidánsok A-, C-, E-vitaminok. Vagy anti-ageing hatóanyagok pl: Botox-analóg, Argireline vagy pro-ageing anyagok pl: EGF- növekedési faktorok, peptidek. Végezetül pedig zárómaszkot alkalmazunk, melyek lehetnek például alga alapúak, krémmaszkok, pasztapakolások vagy fátyolmaszkok is. Majd a szem- és szájkörnyék ápolása következik, arc krémezése és fényvédős ápolása.

 

Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, hogy jól ápoljuk-e bőrünket vagy személyre szabott tanácsra van szükségünk, bátran kérjük kozmetikus szakember segítségét!