iBeautyBox - Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása télen

  Kezdőlap/Blog/Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása télen

Jó tudni, avagy bőrünk és annak ápolása télen

Jó tudni avagy bőrünk és annak ápolása télen

 

Előljáróban pár szó a bőrünkről: a bőrünk a legnagyobb szervünk, testünk kültakarója testünk első védelmi vonala, biológiai védőbástyája.  Súlya testünk tömegének kb 10-15%-a, kb 1,5 – 2 m² és 4-5 kg a súlya a zsírszövettel együtt. Ha a szem a lélek tükre akkor a bőr mindenképp az ember szervezetnek a külső tükre és így a szervezetben végbemenő változások megjelennek rajta. Számos feladata van, ilyen például a biológiai védelem a külső környezeti hatásokkal, kórokozókkal, mechanikai hatásokkal, vegyi hatásokkal szemben vagy témánk szempontjából fontos hőhatásokkal szemben.

 

Az évszakok változása és annak hatásai nem csak a természetben figyelhetők, tapasztalhatók meg hanem a saját bőrünkön is, szó szerint. A bőrünk egy ideig jól alkalmazkodik a hőmérséklet- változásokhoz, de ha a hőmérséklet-változás tartós,és nem ápoljuk bőrünket az időjárási körülményeknek és bőrünk egyedi igényeinek megfelelően, akkor az végleges elváltozásokat idéz elő, a bőr különböző rétegeiben.

 

Hideg hatására, hűvös, szeles, őszi időben már 10°C körül is fagydaganat jelenhet meg. Ez az elváltozás azokon a területeken alakul ki bőrünkön, ahol a vérkeringés valamilyen ok miatt – pl: szűk cipő – csökken. E területen a bőr megduzzad, vörössé válik, érintése fájdalmas. Ha a külső hőmérséklet tartósan 0°C alá csökken nem ritka jelenség a fagyás, melynek – súlyosságától függően – több fokozata ismeretes ugyanúgy, mint az égésnek.

 

Télen szinte valamennyi bőrtípus, ha nem kellően védjük az időjárás viszontagságai ellen, felszíni vízhiányossá válik, így állapota rosszabbodik.  Bőrünk 3 rétegből áll ezek a hámréteg, irharéteg és a bőralja. A hámréteg (többrétegű elszarusodó laphám) szerkezetileg 5 alrétegből áll: bazális réteg, tüskés réteg, szemcsés réteg, fénylő réteg, illetve a szaruréteg.

 

A keratin (vízben nem oldódó, de duzzadni képes váz fehérje, mely a bőr elszarusodási folyamata során jön létre) adja az elsőfokú védelmet, mely rendkívül ellenálló a bőrt érintő károsító hatásokkal szemben. Élettani körülmények között hidratált állapotban van, a hidratációját az elszarusodási folyamat során keletkező vízmegkötő faktoroknak köszönheti, melyek a keratinhoz kapcsolódnak. A másik fontos elem a bőrfelszíni emulzió kialakításában (két egymással nem elegyedő folyadék durva diszperz rendszere), a bőrfelszíni lipid (zsír) réteg, melyet a bőrben található faggyúmirigyek váladéka a faggyúzsír/sebum ad.  Ha a bőrünk hidratált állapotban van és a hidratációs rátája 10-40% között van, akkor a bőrfelszín tízszer rugalmasabb. Tehát a légkör relatív nedvességtartalma kiemelt szerepet kap. Ez az oka annak, hogy száraz, szeles és hideg időben kellemetlen „húzódásokat” érezhetünk a bőrünkön.

 

Így tehát télen is a legfontosabb bőrünk hidratáltságának fenntartása! Azonban nagyon nem mindegy, hogy hogyan és mivel. A krémeknek (emulzióknak) 2 fajtája van. O/V vagy V/O… O/V olaj a vízben vagy V/O víz az olajban. Egyszerűbben fogalmazva az O/V krémek a magas 70-80% víztartalmú, maximum 15% zsírtartalmú, nappali típusú krémek, melyek vízzel higíthatók és a víz a külső fázis. A V/O krémek az éjszakai típusú, félzsíros (20% zsírtartalom), zsíros (minimum 30% a zsíranyag, a zsíranyag legnagyobb részének bőr-rokon, természetes anyagnak kell lennie) krémek, víztartalmuk maximum 50%, és az olaj a külső fázis. Télen a bőrnek V/O típusú krémre van szüksége, amely a vizet a bőr mélyebb rétegeibe viszi, javítja a bőr rugalmaságát, hidratálja az irharéteg és bőralja réteg rostjait. A zsírban oldódó hatóanyagok bejuttatását segítik és akadályozzák a vízleadást, valamint vékony filmréteget képeznek a bőrön. Természetes zsírok, olajok lehetnek a krémekben pl: lanolin, kakaóvaj, sheavaj, kókuszzsír/kókuszolaj, mandulaolaj, jojobaolaj, avokádóolaj, búzacsíraolaj, szezámolaj, szőlőmagolaj, argánolaj, makadámdió-olaj, sárgabarackmag-olaj. Mesterséges zsírok, olajok lehetnek pl: glicerin, caprylic/capric triglyceride.

 

  +1 a fényvédelemről se feledkezzünk meg télen, legyen az fizikai vagy kémiai fényvédő, hiszen az UV sugárzás akkor is éri bőrünket.

 

Ha bizonytalanok vagyunk magunkban, hogy vajon jól választunk-e vagy személyre szabott tanácsra van szükségünk, bátran kérjük kozmetikus szakember segítségét!